Read more

" />
HomeBlog Az edény teszi a szakácsot?

Az edény teszi a szakácsot?

Posted in : Blog on by : kerzo Címkék: ,

A címben szereplő kérdést azért tettem fel, mert nincs olyan hipermarket, amely ne jött volna ki olyan pontgyűjtő akcióval, aminek a végén a hűséges vásárló gyönyörű edénykészletet vehetett, az eredeti ár töredékéért. Legújabban a Sparban van ilyen akció, tehát az összegyűjtött pontokért cserébe csillogó edényekhez lehet hozzájutni.

Az akciók lényege, hogy megpróbálják elhitetni velünk vásárlókkal, hogy ha megszerezzük az edényeket, akkor azáltal jobb szakácsok leszünk, vagy legalábbis jobban fogunk főzni. Ez pedig szerintem erős csúsztatás. Ha belegondolunk, hogy nagyanyáink milyen edényekkel főztek, akkor nem találunk bennük semmi különöset, viszont a vasárnapi ebédek után mindig megnyaltuk az ujjunkat. De ha megfigyeljük, hogy a tévében főző szakácsok mivel főznek (most a szponzorált esetektől eltekintve), főleg, amikor éttermi felvételeket látunk, akkor bizony ott sem a legújabb technológiák kerülnek mindig elő, hanem bizony egyszerű alumínium és acél edények is láthatók.

(A kép forrása: http://sparchef.hu/pontgyujtes)

Ebből nekem az jön le, hogy bár fontosak a főzéshez használt edények, de elsődlegesen nem az számít. Kellő idő ráfordítással, és figyelemmel régi edényekkel is fantasztikus ételek készíthetők. Nagyon hasznos lehet egy olyan serpenyő, aminek NASA által kifejlesztett letapadásmentes bevonata van, de az nem helyettesíti azt a figyelmet, amellyel ki kell tüntetnünk az ételt az elkészítés során.

Bármilyen furcsán hangzik, de a mindennapi használati tárgyak, így az edények iránt is kialakulhat valamiféle érzelmi kötődés. Sokszor lehet bármilyen ütött kopott, de ha valamit főzni szeretnénk, akkor azért nyúlunk először, még olyankor is, amikor esetleg egy korszerűbb megoldás is található a konyhánkban. Azt gondolom, hogy az étel minősége inkább függ az alapanyag minőségétől és a szakács nyelvétől, mint a főzéshez használt edénytől. Sokkal fontosabb, hogy megtanuljunk bánni a fűszerekkel, és betartsuk az előírt technológiát. És legyünk kísérletezők!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük