Cimke: gluténmentes

Fűszeres polenta

Egy kicsit puccosnak hangzik a polenta elnevezés, pedig puliszka néven sokkal több mindent tudunk róla. Kukorica kásaként pedig talán még többet. Érdekes megfigyelni, ahogy egy sok évtizeddel ezelőtt a szegények ételéből hogyan lett olyan köret, amely ma már akár előkelő éttermek étlapjain is helyet kapott. Igen, ehhez nyilván az is...

Rakott krumpli

Erre szokták azt mondani, hogy ahány ház, annyi szokás. Rengeteg verzióban fordul elő. Van, aki kicsit szárazabban csinálja, van, aki úgy, hogy jó kis szaftja legyen. Bevallom, én az utóbbi csoportba tartozom, és nem bánom, mert szerintem így ízekben sokkal gazdagabb lesz....

Narancsos répasaláta

Tudom, most sokan csodálkoznak, mert olyan alapanyagok vannak társítva, amiket nem szoktunk egy ételbe beletenni. De ha azt nézzük, hogy mindkettő narancssárga színű, akkor természetesen összeillenek. Érdemes kísérletezni, hogy azonos színű alapanyagokat házasítsunk össze, mert teljesen újszerű ízekkel ismerkedhetünk meg....

Hal kari

Az alábbi receptet inkább nevezném indiai ihletésűnek, mint indiainak, hiszen az eredetihez képest elég sok minden módosítva lett benne. Szerényebb a fűszerezése, és inkább csak olyan alapanyagok vannak benne, amik viszonylag könnyebben beszerezhetők. Tudom, Budapesten mindent meg lehet venni, de egy pár tízezres városban ez már nem mindig annyira egyszerű,...

Fúziós, serpenyős, rizses egytálétel

Rögtön kezdjük egy kis magyarázattal. A fúzió jelen esetben azt jelenti, hogy magyaros ételt spanyolos technológiával indiai fűszerezéssel készítünk! Ha a technológiát nézzük, akkor leginkább a paella-ra hasonlít, bár a névadó paella sütő helyett jó lesz nekünk egy nagyobb serpenyő is. Az alapanyagokat tekintve a lecsó alapjaihoz nyúltam vissza, azaz...

Citromos almaleves

A hosszú hétvégén igazán csodálatos idő van, és ősz lévén korlátozottak a lehetőségek, ha szezonális alapanyagokból akarunk dolgozni. Mivel ilyenkor rengeteg fajta almához hozzájuthatunk, valamint a szervezetünknek is magasabb c-vitamin bevitelre van szükség, és a jó idő miatt nem csak a forró levesek tudnak jól esni, kézenfekvő megoldás lehet egy...

Tejszínes, gombás hús, párolt rizzsel

Ha rizsről van szó, akkor valahogy mindig ez az étel jut először eszembe. Egyszerűen elkészíthető, és igazából elrontani sem lehet. Persze feltétel, hogy az ember szeresse a gombát. 🙂...

Kukorica leves

Az alábbi receptet a sógornőmtől tanultam, és őszintén bevallva egy kicsit furcsán hangzott először, mert a kukorica nem az a tipikus leves zöldség. De aki szereti, az új oldaláról ismerheti meg. Mármint a kukoricát, nem a sógornőmet! 🙂...