Cimke: ebéd

Csirkemáj rizottó

Egy kis olaszos ízvilág, némi belsőséggel. A végeredmény lenyűgöző! A színek gyönyörűek, az íz fenomenális. A rizottó is egy olyan étel, amit nagyon fel lehet dobni a különféle hozzávalókkal, és könnyen a saját szánk ízére tudjuk formálni. Lehet vega, vagy éppen húsos, de mindenképpen nagyszerű....

Szilvás gombóc

A szeptember a szilva hava, így mi lehet jobb étel, mint a mindenki által ismert szilvás gombóc. Nem kell nagymamának lenni hozzá, hogy jó gombócot készítsünk, de a bátorság mindenképpen kell hozzá. Pedig nem egy bonyolult étel, ráadásul variálható is, szilva helyett más gyümölcsöt is tehetünk bele....

Zellerkrémleves

Az ősznek is megvan a maga szépsége. Ilyenkor a föld ellát minket különböző gyökérzöldségekkel, így érdemes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Bár egész évben kapható, még is csak most van a szezonja a zellernek, ezért a szezonális táplálkozásnál előtérbe kerülhet. Nem csak a többi zöldséggel együtt használható, hanem önmagában is...

Grízes tészta

Az örök gyerek, ha elkezdődik az iskola, rögtön eszébe jut a menza, és az olyan ételek, amik csak ott voltak elérhetők, amivel étterem étlapjain sosem találkozhatunk. Na pont ilyen a grízes tészta is. Néha nem tudom eldönteni, hogy ez igazából főétel, hogy egy egyszerű édesség. Ez megint egy olyan étel,...

Lecsó nokedlivel

Valamiért néhányan furcsán néznek rám, amikor kiderül, hogy a lecsót nokedlivel eszem. Pedig szerintem ez a köret illik hozzá a legjobban. Számomra a lecsó, az mindenféle köret nélküli paprika és paradicsom alapú étel. Tehát sem tojás, sem tarhonya, sem rizs, sem egyéb nincs hozzá. Ezt azért gondoltam előre tisztázni, mert...

Paella egy kicsit magyarosan

A paella valahogy olyan lehet a spanyoloknak, mint a lecsó a magyaroknak. Mindenkinek van saját receptje, amire esküszik, de az alapanyagok nagyrészt változatlanok, csak az arányokban tér el. És ugye a nagy titok, amiről az étel a nevét kapta, a hamisítatlan, kétfülű, paella serpenyő. Na meg persze esetleg a rizs....

Sült nyúlhús újburgonyával

Nem tudom, mi lett a nyulakkal, de érdekes, hogy szinte úgy kell vadászni, hogy a boltban kapjunk. Én is véletlenül akadtam rá, és ez sem a leghúsosabb rész volt, mert 4 darab első futómű volt a fél kilós csomagban. Az meg ugye nem a legizmosabb része. Szóval régen nagyon sokan...

Frankfurti leves

Megint egy olyan ételt sikerült csinálni, amit a legtöbben a menzáról ismerhetnek. Pedig az egyszerűsége miatt egy hétköznapi vacsorának is beillik. Ha nagyon meg akarjuk idealizálni, akkor a káposzta miatt még zsírégető hatása is lehet, de valljuk be, a rántás, vagy habarás mellett ez már igazán nem sokat számít. 🙂...

Kijevi csirkemell

A hús jó! Ezen nem érdemes vitázni. A csirkemell számomra női hús, mert annyira különbözik minden mástól, egy kicsit száraz is, és valahogy a nők oda vannak érte. Egyébként nem annyira rossz, de azzal a szárazsággal kezdeni kellene valamit. Ha ki akarjuk rántani, akkor nem sok lehetőségünk marad. Meg kell...

Erdélyi tokány

Sokszor azt gondoljuk, hogy az igazán magyaros étel az, amiben pirospaprika van, és jó zsíros szaftja. Nos az sem rossz, nem feltétlenül kell így lennie. Főleg, ha egy kicsit korábbra megyünk vissza az időben, mint a paprika elterjedése. Sokszor nem is gondolnánk, hogy az elnevezés mögött milyen tartalom rejlik. Ilyen...

Stefánia szelet, vagy inkább gombóc

Néha eltérhetünk az eddig megszokott formáktól. Az alapanyagok ugyanazok, mint amit eddig megszoktunk, de a forma miatt akár egy új ételt is kaphatunk. De az igazság az, hogy ha jobban utána járunk, akkor már nem is annyira új az az étel. Más kultúrákban, más néven, egy kicsit eltérő fűszerezéssel, de...

Paradicsomleves

Ki ne evett volna már paradicsomlevest? Van, aki a menzán, van, aki otthon ette, de érdekes módon az éttermek menüjében olyan ez a leves, mint a fehér holló. Pedig megkockáztatom, hogy az emberek többsége szereti. Hideg napokon forrón is fogyasztható, de a nyári nagy melegben hidegen is kitűnő!...