Cimke: hagyma

Bácskai rizses hús

Érdekes az emberi agy. Bizonyos dolgokat képesek vagyunk egy megadott helyszínhez társítani csak azért, mert addig esetleg ott találkoztunk vele többször. És ha már ez a képzettársítás megtörtént, nagyon nehezen tudjuk elfogadni más környezetben. Mert ki rendelne étteremben rizses húst, mikor azt régen mindig a menzán adták? Vajon hány olyan...

Erdélyi tokány

Sokszor azt gondoljuk, hogy az igazán magyaros étel az, amiben pirospaprika van, és jó zsíros szaftja. Nos az sem rossz, nem feltétlenül kell így lennie. Főleg, ha egy kicsit korábbra megyünk vissza az időben, mint a paprika elterjedése. Sokszor nem is gondolnánk, hogy az elnevezés mögött milyen tartalom rejlik. Ilyen...

Stefánia szelet, vagy inkább gombóc

Néha eltérhetünk az eddig megszokott formáktól. Az alapanyagok ugyanazok, mint amit eddig megszoktunk, de a forma miatt akár egy új ételt is kaphatunk. De az igazság az, hogy ha jobban utána járunk, akkor már nem is annyira új az az étel. Más kultúrákban, más néven, egy kicsit eltérő fűszerezéssel, de...

Zöldborsó leves

Végérvényesen itt a tavasz. Miközben a kertben már elültetésre kerülnek a zöldségek, és nem akarjuk kivárni az érett állapotot, ha tavaszi ízekre vágyunk, akkor előszedhetjük a fagyasztó mélyéről az ott lapuló zöldségeket, így két legyet üthetünk egy csapásra. Rákészülhetünk a tavaszi ízekre, és helyet csinálhatunk a friss zöldségeknek, hogy minél...

Hortobágyi húsos palacsinta

Az egyik örök kedvenc! Ez is egy olyan étel, amit nem lehet megunni. Találkozhatunk vele előételként, de főételként is megállja a helyét, és vacsorának sem utolsó. Tehát egy igazi multifunkciós étel. Az sem mellékes, hogy egy remek módja a maradékok felhasználásának....

Adana-kebab

Ez a furcsa nevű étel török eredetű. De nem kell ám megijedni, nem lesz annyira ismeretlen, mert a magyar konyhában is megtalálható, igaz, kicsit másként. Hiába, az a 150 év nem múlt el nyomtalanul. Ha erős a gyanúnk, hogy a mi fasírtunk, és ez a kebab rokonok, akkor nem állhatunk...

Ecetes almapaprikás pörkölt

Elsőre meghökkentő lehet a cím, és nem is téved sokat, aki így gondolja. Még katona koromban ettem ilyet egy katonatársam révén (köszi Soma!). Azóta persze eltelt sok-sok év (le sem merem írni, hogy mennyi), de mindig itt motoszkált bennem annak a lakomának az emléke. Így hát nem volt más lehetőségem,...

Ravioli: az olasz és az indiai

Az elmúlt időszakban két konyha ihlette ételt készítettem. Az olasz, és az indiai nem éppen rokon stílusú konyha, most mégis megpróbálom ötvözni a kettőt. Ami most készül, az egy húsos ravioli indiai mártással. Tudom, furcsán hangzik, de a végeredményt tekintve nagyon izgalmas. És közben bemutatok egy jó kis konyhai eszközt...

Kolbászos, kukoricás spagetti

Sokszor az okozza a legnagyobb örömet, amikor az ember fáradtan hazaér a munkából, egy szombati munkanap után, és már nincs kedve boltba menni, de az otthon fellelhető alapanyagokból sikerül összehozni valami igazán egyszerű, de finom ételt. Ilyen ez a mostani tészta is. Egy jó kis füstölt kolbász mindig van a...

Répakrémleves

Ismét egy indiai étel, de ezúttal leves. Ez a répakrémleves könnyed, tele van vitaminnal, és biztosan eltér az eddig megszokottaktól. Akkor is érdemes kipróbálni, ha idegenkedünk az indiai fűszerezéstől, mert az ízvilága megérdemli a próbát....

Babos, tésztás egytál

Ismét egy gyorsan elkészíthető étel. Péntek lévén kézenfekvő, hogy egy kis bab kerüljön a tányérba. Sok családban szokás, hogy pénteken húsmentes napot tartanak, és ilyenkor általában valamilyen babos ételt készítenek. Persze azért a húst nem kell teljes mértékben elhagyni. Az egyszerűsége miatt akár egy kollégiumi konyhában is elkészíthető, és kellő...

Házi tagliatelle, húsgombóccal és paradicsomos mártással

Imádom a paradicsomos ételeket! Azt hiszem, ezzel sokan vagyunk így. Főleg akkor, ha egyszerűen el lehet készíteni. Ez a fogás mondjuk határeset, mert a gombócokkal lehet egy kicsit pepecselni. De a jó hír az, hogy ha már egyszer nekiállunk, akkor csinálhatunk nagyobb mennyiséget is a gombócokból, és akár le is...